400ex wont start blowing air out of the intake - ATVConnection.com ATV Enthusiast Community

Go Back   ATVConnection.com ATV Enthusiast Community > Brand Discussions Area > Honda

LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 12-25-2009, 07:23 PM
Weekend Warrior
Join Date: Dec 2009
Posts: 2
Default 400ex wont start blowing air out of the intake

I just bought a 01 400ex it wont start so I adjusted the valves cleaned the carb.When the carb was off and I was adjusting the valves I was turning it over and aair was blowing out of the intake as well as the exhaust the timing was checked I think It is correct I think the valves might be leaking? Im a two stroke guy this is my first four stoke any help would be greatly appreciated also is there suppose to be oil on the stator case?
Reply With Quote
Old 12-25-2009, 10:02 PM
Range Rover
Join Date: Nov 2009
Location: in the middle of nowhere North Carolina
Posts: 142

well to start with the big problem. there shouldnt be ANY air blowing out...just in. so i would first check the timing with the help of a service manual. and how much is it blowing out? if alot, mabey a bent valve or two. if a little, then the cam wasnt neutral when you adjusted them. make sure the piston is at top dead center on the compression stroke.(on the side of the motor there is two screw in plugs. unscrew the smaller one(NOT the center one) and you will see a notch, line that up with the mark on the flywheel with a "T" that indicates TDC on the compression stroke) and the oil in the stator case, i belive there should be, but i havent payed that much attention when i worked on 400ex's, so not sure. i hope this helps. good luck!
Reply With Quote
Old 12-26-2009, 04:24 AM
Pro Rider
Join Date: Jul 2006
Posts: 1,656

I would first remove the 2 (large & small) caps in the alternator cover and re-check the valve adjustment ..
Yes there is oil in the alternator cover ..

Here is the valve adjustment ..

Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.
Reply With Quote
Old 12-26-2009, 08:06 PM
Weekend Warrior
Join Date: Dec 2009
Posts: 2
Default Thank You

Hey thanks guys I readjusted the valves and it fired right up ran for about 30 seconds then it quit I tried to restart it but it wouldnt, and I couldn't here the valves. So I pulled the valve cover off and noticed the cam chain was loose so I pulled off the clutch cover and noticed the chain came off the crank any suggestions on Which Cam chain to buy? and do I need a new tensioner? also the cam in my Honda has a 2 in the middle of it Does anybody Know what it means Is it stock or a stage 2
Reply With Quote

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
99 bear tracker spark issue buckshit Yamaha 2 09-24-2015 08:49 PM
01 magnum 325 4x4 parts Dammar Classifieds, Garage Sale & Swap Shop 3 09-12-2015 07:28 AM
400ex owners another jetting post need some help please! Bm400ex General Chat 2 06-22-2015 09:16 AM
Outlaw 50 4-stroke starting problem garyt1975 Kids Quads 2 06-05-2015 08:53 AM
NOS-Atvs - Trail Scouting Extreme (Part 2) 1000gade ATV Videos 0 05-27-2015 12:37 PM

400ex, adjusting, air, blowing, dripping, exhaust, intake, motor, oil, problem, side, start, starter, timing, valves

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -5. The time now is 06:01 PM.

This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company