symptoms of a bad cdi box - ATVConnection.com ATV Enthusiast Community



Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-19-2010, 09:21 AM
Weekend Warrior
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 5
Default symptoms of a bad cdi box

what are some of the symtoms of a bad cdi box or one that is "going" I have a 300 bayou which is amking a chattering or noise which comes and goes. it kidnd of sounds like somethig is rattling around insode the engine. I brought it to my local kawi. dealer 2X and neither time they didn't hear any noises, but as soon as I got it home the noise was there. when I explained it to them they thought it might be the CDI box going bad and the noise I was hearing was a spark knock ???? thanks in advance
Reply With Quote
  #2  
Old 03-20-2010, 11:11 PM
RPM's Avatar
RPM RPM is offline
Pro Rider
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 1,075
Default

Never heard of a CDI causing ignition chatter?

Every CDI I have had go bad, the motor will start to miss and then stop running. When they go, they won't start or run anymore.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-25-2010, 07:59 AM
Weekend Warrior
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 5
Default

That's what I thought about the CDI box, I'm checking the timing chain now to see if that's causing the noise
Reply With Quote
  #4  
Old 03-25-2010, 02:50 PM
Pro Rider
 
Join Date: Oct 2001
Posts: 1,743
Default

Yes, I think you are in the right direction - check mechanical stuff. Get your mechanic's steth scope and pinpoint the location of the noise. Could it be tight valves?
Reply With Quote
  #5  
Old 03-25-2010, 04:32 PM
Weekend Warrior
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 5
Default

We checked the valves they seem fine. the noise comes and goes, does it at idle and at higher rpms. It basically sounds like a really loose chain clattering. I'll let you know when we figure it out
Reply With Quote
  #6  
Old 03-25-2010, 04:37 PM
Pro Rider
 
Join Date: Oct 2001
Posts: 1,743
Default

Two more possibilities:
1. Cam chain tensioner not working (extending out to tighten the chain).
2. Loose rivets holding the basket to the cetrifugal clutch housing.
Reply With Quote
  #7  
Old 03-25-2010, 05:04 PM
Weekend Warrior
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 5
Default

we already replaced the clutch housing and the rivets were very loose, thought that was the problem, but apparently not
Reply With Quote
  #8  
Old 06-07-2016, 03:11 AM
Weekend Warrior
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 1
Default it sparks one time

I have a polaris sportsman 500 I replace all the stuff from stator pick up coil an its been running fine until about a week ago now when i try to start it it givesme one spark and it quits what could be doing this i have even tride a new cdi box with no luck the pick up has 14.35 when i tested it. Its done this same thing before one day i just walked up tride it and it started
Reply With Quote
  #9  
Old 06-07-2016, 09:19 AM
old polaris tech's Avatar
Polaris ATV Expert
Retired and loving it!
 
Join Date: Jun 2008
Location: North Texas
Posts: 19,470
Default

You don't say what year model you have,but pull the black wire from the reverse limiter module if it's a 99 or earlier model. If that doesn't help then pull the black wire from the cdi to isolate the kill circuit. If that helps on starting then the problem could be in the ignition switch,the left control switch or the cdi kill circuit itself. Plus you can ohm out the pulse coil white and white/red wires. Should be around 97 ohms. If it pulls starts easy,but hard to electric start,the gap of the pulse coil to the flywheel could be off. Here's what another member found out when he had that problem. no spark to plug when using electric starter - Page 3 - ATVConnection.com ATV Enthusiast Community
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Polaris Xpress 300 - Need some help Cummins Driver Polaris 40 10-22-2016 11:05 AM
Kawasaki Mule variator merryman Kawasaki 6 01-19-2016 05:29 AM
Prairie 360 electrical problem ... I think ReconBayou Kawasaki 9 09-26-2015 10:29 AM
jetting symptoms help Ward660R Yamaha 4 05-05-2003 05:47 PM
Bearing failure symptoms??? cowboy Arctic Cat 5 11-10-2001 04:46 PM


Tags
700 , 700r , atv , bad , box , boxes , cdi , kfx , king , make , noise , problems , quad , raptor , symptom , symptoms


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 09:06 AM.