2003 polaris sportsman 500 stalled wont start - ATVConnection.com ATV Enthusiast Community



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-12-2017, 02:26 PM
Weekend Warrior
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 3
Default 2003 polaris sportsman 500 stalled wont start

Hi folks. A friend took the quad out for a ride and stalled it when putting it in reverse. I can't get it to start anymore. Always fired right up. Disconnected reverse override and reconnect. Still dead.

suggestions welcomed please.

thx
Reply With Quote
  #2  
Old 03-12-2017, 02:44 PM
old polaris tech's Avatar
Polaris ATV Expert
Retired and loving it!
 
Join Date: Jun 2008
Location: North Texas
Posts: 20,645
Default

Simple things first like changing the plug or pulling the plug cap and see if you have spark with the bare wire. If spark isn't the problem,then could be something as simple as trash in the jets,fuel pump problem. Fuel pump you can check easily check by pulling the line from the carb and cranking the engine over. Should be a steady stream of fuel if the pump is ok. Plus this cheap manual has a good trouble shooting check list along with electrical tests if that's the problem area. 2003 Polaris Sportsman 500 Service Manual PDF Download
Reply With Quote
  #3  
Old 03-12-2017, 02:49 PM
Weekend Warrior
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 3
Default

Check for spark, have it. Changed the plug. Have fuel. Turns over but will not kick. This thing started on less than a pull if I pull started it. I believe it something to do with the reverse override because he had no idea you needed to use it when he put it in reverse. It started sputtering then died. Won't start now. Driving me crazy.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-12-2017, 03:12 PM
Weekend Warrior
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 3
Default

Thank you for the owners manual link. I inherited the quad from my father in law. Didn't have any paperwork. Researching now...
Reply With Quote
  #5  
Old 03-12-2017, 03:32 PM
old polaris tech's Avatar
Polaris ATV Expert
Retired and loving it!
 
Join Date: Jun 2008
Location: North Texas
Posts: 20,645
Default

This was a common problem on older ones even if they had spark.May not be the solution to your problem but you might try this as pick up coils could weaken from age and also clearances got larger. If this doesn't help then the manual could help you trace down the problem. The over ride button didn't have to be pushed in reverse,but would limit your speed to about 7mph or so if you didn't.no spark to plug when using electric starter - Page 3 - ATVConnection.com ATV Enthusiast Community Plus it may be more related to this if you haven't already. Reverse Mod - ATVOBSESSION
Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 11:05 AM.