Unfixable Ranger - ATVConnection.com ATV Enthusiast Community



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-11-2014, 07:10 PM
Trailblazer
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 30
Default Unfixable Ranger

Bought this 2001 ranger 500 Nov 11 2013 and haven't ridden it yet. Keeps blowing carb off intake while cranking. Does this about every third or fourth time you crank it. Runs good when it does crank. Been in 2 shops, 1 was a Polaris dealer. No one can fix it. Have to many $$$$ in it to junk it. Have thrown a lot of new parts at it. Can anyone help me? Thanks.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-12-2014, 02:49 PM
dyna105's Avatar
Trailblazer
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 33
Default

If its backfiring into the intake. I would pull the cover and check the camshafts.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-12-2014, 04:16 PM
Trailblazer
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 30
Default

Cam is like new. Thanks
Reply With Quote
  #4  
Old 01-13-2014, 06:38 PM
dyna105's Avatar
Trailblazer
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 33
Default

The only other thing I can think of is if it jumped timing. Which I doubt since it runs good when it does crank. Just wondering if it has a decompression ball or whatever Polaris uses is sticking or releasing before it should. Wish I knew more to help. Best advice I could offer would be to ask OPT in the "Ask an Expert" section of the Polaris section of the site.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-17-2014, 03:04 PM
Weekend Warrior
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 5
Default

Wonder if the intake valve is not seating properly and during the compression stroke it releases pressure outward through the carb. I would think the head is the issue since a worn cam would just limit the opening of the valves. Check the intake valve spring and valve guide too.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-18-2016, 07:13 AM
Range Rover
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 145
Default

pull the exhaust off and try it. I've heard of a partially clogged muffler causing this problem before.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-18-2016, 08:27 AM
old polaris tech's Avatar
Polaris ATV Expert
Retired and loving it!
 
Join Date: Jun 2008
Location: North Texas
Posts: 20,691
Default

If I remember correctly I think he did shear a flywheel key and jumped timing causing the problem.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help OPT cswiger Polaris Side by Sides 12 10-05-2015 03:34 PM
Ranger transmission questions? WilliamBos Polaris 2 09-22-2015 04:07 PM
2012 Odes Dominator 800 greg74 Other Makes 3 09-10-2015 07:58 AM
2007 Ranger 700 XP or 2009 Prowler XTX 700? braap123 General RUV / UTV Discussion 0 09-07-2015 12:58 PM
2007 Ranger XP 700 or 2009 Prowler XTX 700? braap123 General RUV / UTV Discussion 0 09-07-2015 10:57 AM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 08:25 AM.