700 Sportsman EFI sputters a low RPM - ATVConnection.com ATV Enthusiast Community


Go Back   ATVConnection.com ATV Enthusiast Community > Brand Discussions Area > Polaris
Search

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-25-2007, 01:56 PM
Weekend Warrior
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 6
Default 700 Sportsman EFI sputters a low RPM

I have a 2006 700 sportsman EFI with 6000 miles on it. When you are running at low RPM's the engine will sputter and sometimes backfire. We put new plugs in but no change. If you run the motor at higher RPM's it runs better. Does any body have any ideal?
Reply With Quote
  #2  
Old 09-25-2007, 08:00 PM
Pro Rider
 
Join Date: Feb 2006
Location: Whitehorse, YT
Posts: 1,136
Default 700 Sportsman EFI sputters a low RPM

Maybe check your ETC on the throttle cable, it might be out of adjustment. Or maybe your plug wires, see if they are chaffed somewhere. Does it do it all the time?? Maybe a little more info would help
Reply With Quote
  #3  
Old 09-26-2007, 07:10 AM
Weekend Warrior
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 6
Default 700 Sportsman EFI sputters a low RPM

Thanks for the reply. I have already adjusted the ETC, and yes it does it all the time. Some times it does it so bad you think the motor is going to stall. At 30 mph it hardly does it at all, and when you accelerate it seems to run fine. I will check the spark plug wires. Thanks
Reply With Quote
  #4  
Old 09-26-2007, 07:16 AM
stendori's Avatar
Super Quad Patrol
I'm watching you!
 
Join Date: Jul 2003
Location: central maine
Posts: 13,926
Default 700 Sportsman EFI sputters a low RPM

i dont know what yrs it was but the 700's were having carb boot cracking problems to make it run crappy. i think it was the bottom of the boot. just a thought.
__________________
02'polaris sportsman 500 "freedom"
07' yamaha roadstar 1700
10' 15/28 massey ferguson tractor
Reply With Quote
  #5  
Old 10-01-2007, 07:36 AM
Weekend Warrior
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 6
Default 700 Sportsman EFI sputters a low RPM

After some more checking we have found that the throttle body may be the problem. The butterfly shaft has more play in it than what it should have. We are going to install one in the next couple of weeks. Thanks for the information i will let you know how it turns out.
Reply With Quote
Reply


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Kawasaki Prarie 300 fouling plugs help!!! Hankey Pankey Performance Mods and Project Quads 2 03-12-2016 07:52 PM
Polaris Xpress 300 - Need some help Cummins Driver Polaris 36 01-16-2016 04:12 PM
2004 Sportsman 700 EFI Issues COFatboy Polaris 8 09-04-2015 03:34 PM
Kawasaki Prarie 300 fouling plugs help!!! Hankey Pankey Performance Mods and Project Quads 0 08-17-2015 05:01 PM
so close to running, help! ghost civic Yamaha 1 07-30-2015 04:09 PM


Tags
30mph, 700, backfires, low, polaris, rpm, sportsman, sputters, throttle, xp


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 12:05 AM.


This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company