97 Scrambler 500 Front Hub Issue - ATVConnection.com ATV Enthusiast Community



Polaris Discussions about Polaris ATVs.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 04-15-2018, 10:53 AM
Trailblazer
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 31
Default 97 Scrambler 500 Front Hub Issue

So the kid that owned this Scrambler before me thought it was a great idea to literally rip out the AWD wires going to front hubs. One side I was able to solder new wires to it and works fine. The other side was ripped right from the coil so I replaced the coil and coil sleeve, got my clearances all good and it worked fine also, for all of 10 minutes. Now that side doesn't work, it's getting voltage down the wires, I'm just getting ready to tear back into the hub. Can anyone give me an idea what to look for when I get in there, as everything is new, except for the armature plate and hilliard which looked fine, I cleaned it up and re-installed, and everything worked fine for 10 minutes.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-15-2018, 03:11 PM
old polaris tech's Avatar
Polaris ATV Expert
Retired and loving it!
 
Join Date: Jun 2008
Location: North Texas
Posts: 24,302
Default

I would have replaced the armature plate anyway because it's a cheap but critical part. If you didn't let the silicone dry long enough possible the sleeve may have moved back to where the plate may not ride flush against the sleeve and the inner pole of the strut. One thing you can try before you tear that side down is to make a better ground for the hub coils. That's solved a lot of problems on awd engaging for others. Here's one on a Sportsman 500(same system) that he solved his problem.
Attached Thumbnails
97 Scrambler 500 Front Hub Issue-2012-07-18_13-47-39_302.jpg  
Reply With Quote
  #3  
Old 04-15-2018, 05:10 PM
Trailblazer
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 31
Default

Do you think it's possible the Hilliard clutch is messed up ? I took it apart to clean it and carefully, taking care not to stretch the springs and after I put it together, I read in the manual they should never be disassembled or they should then be replaced, but I ran it and it did work so I thought OK ?
Reply With Quote
  #4  
Old 04-15-2018, 05:22 PM
old polaris tech's Avatar
Polaris ATV Expert
Retired and loving it!
 
Join Date: Jun 2008
Location: North Texas
Posts: 24,302
Default

I've taken plenty of hilliards apart and stuck the bearings back in.Can only remember a couple over the years where a garter spring was stretched or sloppy and I had to replace it. Odds are it isn't that.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1999 Scrambler 500 4x4 Front Hub Help! ea_cohiba Polaris 3 11-15-2009 02:26 PM
2005 Ltz-250 front hub issue Fugi Suzuki 2 08-24-2009 06:39 PM
Front hub help on 500 scrambler! jimk72 Polaris 7 12-06-2004 10:55 PM
Need torque specs for Scrambler 500 4x4 front hub robgilm Polaris 2 05-09-2002 01:36 AM
front hub oil...how about rear hub oil? bigdawg1031 Polaris 2 03-31-2002 02:39 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 10:16 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: