Fuel in oil - ATVConnection.com ATV Enthusiast Community



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 07-22-2014, 08:10 PM
Pro Rider
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2010
Location: Notheast Alabama
Posts: 1,295
Default Fuel in oil

Got an 2010 mule 4010 thats is getting fuel in to oil and its an EFI model...has anyone had this problem before?Cranks an run great until gets fuel back into oil then loads up an wont idle.... going to check fuel pump an see if to much,,its all stock...no aftermarket stuff.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-25-2014, 09:34 PM
Pro Rider
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2010
Location: Notheast Alabama
Posts: 1,295
Default

I removed the throttle body today an notice the flap was stuck open an lil bit cleaned shaft an reassembled but hadnt had time to run yet to see it that was enuff to make the tps read correct location of the throttle shaft to cause the injectors to pump more fuel at idle which could cause an rich mixture an flood out while idling...
Reply With Quote
  #3  
Old 08-01-2014, 09:11 PM
Pro Rider
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2010
Location: Notheast Alabama
Posts: 1,295
Default

I cleaned the throttle shaft an this fixed this problem
Reply With Quote
  #4  
Old 08-08-2015, 10:31 PM
Pro Rider
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2010
Location: Notheast Alabama
Posts: 1,295
Default

The 4010 I repaired earlier started doing the same thing again after bout 7 months..I cleaned throttle body again an this fixed the idle problem then I did some research an Kawasaki has an emission kit for this problem its reroutes the pvc stuff....The reason they did this is the secondany air is causing excess engine oil from pvc system to blow by an causing the throttle body to get dirty whichs causes sticky throttle shaft an making butterfly not to close all the way which causes an false reading from tps to injectors an the tps thinks throttle pedal is push which sends more fuel to injectors which cause excessive fuel into throttle body an get into the oil.....
Reply With Quote
  #5  
Old 01-18-2016, 06:44 PM
Fasteratv's Avatar
Pro Rider
 
Join Date: Jan 2016
Location: Whitesburg, TN
Posts: 593
Default

Quote:
Originally Posted by papa hogg scoot View Post
The 4010 I repaired earlier started doing the same thing again after bout 7 months..I cleaned throttle body again an this fixed the idle problem then I did some research an Kawasaki has an emission kit for this problem its reroutes the pvc stuff....The reason they did this is the secondany air is causing excess engine oil from pvc system to blow by an causing the throttle body to get dirty whichs causes sticky throttle shaft an making butterfly not to close all the way which causes an false reading from tps to injectors an the tps thinks throttle pedal is push which sends more fuel to injectors which cause excessive fuel into throttle body an get into the oil.....
Sorry no one has responded. I had just looked. Great you resolved the issue and kept others informed on what the problem/solution was ! Folks will google the problem and your posts will help them greatly...Good job man!
Reply With Quote
  #6  
Old 03-31-2016, 09:13 PM
Trailblazer
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 80
Default

Its good to know that you were able to solve it and share your experience with us. It would be a great reference in the future.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Carburetor or Fuel Pump Issue? ltrmc02 Polaris 8 10-25-2015 04:11 PM
SureCan: New Fuel Can's SureCanUSA General RUV / UTV Discussion 11 09-14-2015 09:57 AM
Please help!! '04 Magnum 330 Boggy Nosniborpapa Polaris 5 09-12-2015 05:54 PM
2006 sportsman efi 700 - boiling fuel? PrairieDog126 Polaris 5 09-12-2015 04:50 PM
Jim Beers on Wildfires/Forest Fires Fior Dummies Elkaholic Land, Trail and Environmental Issues 1 09-06-2015 02:44 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 12:31 AM.


 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
What's your question?
Send