Polaris Discussions about Polaris ATVs.
Sponsored by:
Sponsored by:

05 Sportsman 400 spits and sputters, doesn't stall

  #1  
Old 06-10-2019, 03:31 PM
Coleford's Avatar
Weekend Warrior
Thread Starter
Join Date: Jan 2019
Posts: 13
Default 05 Sportsman 400 spits and sputters, doesn't stall

Hello everyone, I have come here for some help. Lets start with a little history. I have 2005 Sportsman 400, that I bought back in 2012. Ran good up until about 2015. It all started when I had gravel hauled in for my driveway. It was heavy crushed garbage thats used for underlayment on major highways(it was free). I was using the ATV to drag the driveway, and was working it pretty hard making sure I was always in low gear. It had gotten to a point where the muffler got so hot, it melted the plastic side shield. At that point it had started to run a bit rough. When easing into the throttle it did okay, but try to go half throttle to wide open, it would begin to bog, and sputter. Since that day, it will always do that once the engine is warmed up. Some days it would take 20 minutes of riding to start acting up, some days it would take an hour. As of late, it's begun to do it after as little as 5-10 minutes of riding. It also, wouldn't do it in low in the beginning. It now does it in low after just a few minutes. I use this ATV to pull a mower around the yard. It acts and sounds like the rev limiter is kicking in. Will not stall, will just sputter. If i ease into the throttle it might do okay. Also, there has been a few times, it would act up, and in the middle of it acting up, it would clear itself and run fine for about 20 minutes. When it is acting up, I can hold the throttle all the way down, and will spit and sputter until I let off, but does not stall. As of late, it has started blowing a little blue smoke when acting up. I have noticed as well, in the past, it does okay for the most part in winter. If I take it ice fishing, it does great on the lake, no issues. Things I have done: Rebuilt carb(was doing this before I rebuilt, hence the reason for rebuilding), wrapped the exhaust, and shielded the gas tank(thinking maybe vapor lock), replaced muffler(thinking it was maybe plugged). Next to replace, will be spark plug(drawing a blank, if I've replaced it or not), plug wire and coil and possibly a whole new carb.

This ATV was used and abused before I purchased it, but the motor seemed to run good. I'm coming here hopefully to save myself a trip to the dealer, as I don't want to put a bunch of un-needed labor costs into it. I know the exhaust lobes were an issue on the older models, and am hoping this isn't my issue. But it sure is acting like it could be. It's just weird, because it will come out of it every once in a while. Any ideas?
 
  #2  
Old Yesterday, 07:35 AM
Powerranger262's Avatar
Range Rover
Join Date: Aug 2017
Posts: 191
Default

Check your valve clearance.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
shev
Yamaha
8
05-09-2006 04:25 PM
greenyswatter
Polaris
3
04-17-2006 12:13 AM
Blknbluewarrior
Yamaha
5
10-15-2003 09:55 PM
Kuntry
Polaris
11
08-08-2001 06:17 PM

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 05 Sportsman 400 spits and sputters, doesn't stall


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: