Kodiak 450 Ultramatic Transmission will not engage - ATVConnection.com ATV Enthusiast Community

Go Back  ATVConnection.com ATV Enthusiast Community > Brand Discussions Area > Yamaha
Reload this Page >

Kodiak 450 Ultramatic Transmission will not engage

Yamaha Discussions about Yamaha ATVs.

Kodiak 450 Ultramatic Transmission will not engage

  #1  
Old 12-17-2018, 12:28 PM
Weekend Warrior
Thread Starter
Join Date: Dec 2018
Posts: 2
Default Kodiak 450 Ultramatic Transmission will not engage

Hello fellow Kodiak owners,




Yesterday afternoon as me and my daughter were leaving the deer camp we were going to park our 2000 Kodiak 450 in the garage. I stopped the buggy to let her off and shifted the vehicle in neutral. The indicator light illuminated that the vehicle was in neutral. She disembarked and I went to shift into high. Well, nothing happened. The shifter worked, or it appeared to be shifting, however the ATV is stuck in neutral. Its is like the transmission isn't engaging. Has anyone had a problem like this before. Could it an issue with low fluid?



Here is a breakdown of what is going on.


ATV starts fine, the shifter works, but the ATV will not come out of neutral.



Merry Christmas.


MB
 
  #2  
Old 12-17-2018, 09:49 PM
Kymco 450i's Avatar
Pro Rider
Join Date: Jan 2016
Location: Perrysburg Ohio
Posts: 1,486
Default

Should be a cvt belt, is belt broke? Does engine rev up? Remove belt cover and check belt!
 
  #3  
Old 12-18-2018, 08:44 AM
Weekend Warrior
Thread Starter
Join Date: Dec 2018
Posts: 2
Default

Originally Posted by Kymco 450i View Post
Should be a cvt belt, is belt broke? Does engine rev up? Remove belt cover and check belt!
I haven't checked the belts. The engine will rev. I'm thinking it might have something to do with the gear linkage. The linkage arm moves, but I don't know if something came unhinged internally. The neutral light stays illuminated no matter what gear it goes into.
 
  #4  
Old 12-19-2018, 02:53 AM
Extreme Pro Rider
Join Date: Oct 2013
Location: Lancaster England
Posts: 3,612
Default

Can't remember if the Kodiak is the same but I have just fixed a Grizzly 550 with a broken gear lever, and the hi/lo/reverse linkage goes to a lever on the side of the gearbox. First thing to check is if the lever on the gearbox is moving when you move the one on the frame. Also, is it loose on its shaft?
 
  #5  
Old 12-20-2018, 03:53 PM
Range Rover
Join Date: Nov 2011
Location: State Center, Iowa
Posts: 136
Default

At least it got you home. Its gotta be one of the two mentioned.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
muddyweekends
Yamaha
5
01-21-2009 02:39 PM
gsn88
Yamaha
14
11-05-2008 08:27 PM
atomicjoe23
Yamaha
2
05-02-2008 09:36 AM
amad
Yamaha
3
04-17-2007 09:28 PM
ElectricShift
Yamaha
1
06-19-2003 10:09 PM

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Kodiak 450 Ultramatic Transmission will not engage


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: